Stilul norvegian … semănat ulei, ai spus?

Cu aproape 80 de ani în urmă, la 14 iulie 1936, Arturo Uslar Pietri a publicat în ziarul Ahora un articol intitulat „ulei de însămânțare”. Din acel moment, apotegma a devenit aproape parte a folclorului venezuelean.

Cu toate acestea, pentru a folosi o altă frază faimoasă a maestrului Uslar, se pare că a spus-o „prietenilor săi invizibili” pentru că nu i-am acordat prea multă atenție.

Cei care au făcut-o și ne dau un exemplu despre ceea ce noi venezuelenii mai avem timp să facem (avem cele mai mari rezerve dovedite și garanție de producție de 200 de ani în starea actuală a pieței și tehnologiei) sunt norvegienii.

Norvegia a creat în aproape un an ca 1990 (54 de ani de la articolul lui Uslar, adică suntem la timp) „fondul guvernamental de pensii Global”. Rolul său este de a investi venituri din gaze și petrol produse pe platformele sale OFFSHORE din Marea Nordului.

Fondul de Pensii de Stat, gestionate de Norges Bank Investment Management (NBIM), este împărțit în două părți inegale: una investește veniturile din petrol în străinătate, iar celălalt mai mic (4% din venituri) finanțează de securitate socială (pensii, spitale publice, asigurări de șomaj, etc.).

Potrivit agenției specializate SWF Institute, fondul norvegian este cel mai mare fond suveran din lume, înaintea Emiratelor Arabe Unite. Cu o participație în capitalul a 8.213 de companii din lume.

La nivel global, Norvegia este al treilea cel mai mare exportator de petrol. Când și-a început producția de țiței în anii 70 ai secolului trecut, a căzut în blestemul care generează bogăție rapidă și ușoară prin comerțul cu” excremente ale diavolului ” (expresie foarte venezueleană pentru a se referi la Petrolul inventat de un alt mare erou civil al istoriei noastre recente, Juan Pablo Pérez Alfonzo). În acei ani, rentabilitatea ridicată a petrolului și trimiterea sa în străinătate au determinat supraevaluarea monedei și, prin urmare, puterea de cumpărare a norvegienilor a crescut atât de mult încât practic totul putea fi cumpărat importat, determinând scăderea considerabilă a producției naționale (un caz clasic de boală olandeză).

Datorită Fondului, Norvegia și-a revenit din anii 90, deoarece, în practică, obiectivul său principal este de a „separa” afacerile petroliere de economia internă pentru a evita distorsiunile din trecut. Astfel, sectorul privat a fost consolidat, generând locuri de muncă pentru oameni și impozite către stat, făcându-l mai puțin dependent de veniturile din petrol (petrolul reprezintă doar 25% din veniturile țării).

Printre regulile care ghidează deciziile managerilor de fonduri se numără:

Investiți numai în afara țării.
60% în acțiuni.
Nu cumpărați mai mult de 10% din acțiunile unei companii.
35% în obligațiuni.
5% în imobiliare.
40% din investițiile sale sunt realizate în Europa.
Fondul petrolier norvegian are un consiliu de etică care dictează liniile directoare de conduită și selectează companiile în care să investească.
Nu investește în companii cu o etică a muncii dubioasă.
Nu investește în companii care acționează în compromiterea sectoarelor etice (de exemplu, tutunul).
Nu investește în companii acuzate că nu evită daunele aduse mediului.

Valoarea fondului la 31 Martie 2015 a fost de 7,01 trilioane NOK (peste 940 miliarde USD), astfel încât fiecare cetățean ar avea dreptul la 150.000 USD astăzi. Se estimează că până în anul 2020 după colț) fondul va ajunge în miliarde de dolari și va face din fiecare cetățean norvegian un milionar în teorie.

Profitul său trimestrial a fost pentru primele trei luni ale anului 2015 cel mai mare din istorie (53.500 de milioane de dolari) și este deja responsabil pentru nu mai puțin de 1% din acțiunile tranzacționate în lume.

Pentru ei nu mai este un coșmar recurent „the day the oil ran out” (amintiți-vă filmul TV din anii 80, l-am văzut pe RCTV și mărturisesc că nu am putut dormi în acea noapte).

Există, de asemenea, alte experiențe foarte reușite în gestionarea veniturilor din petrol, cum ar fi cea a statului american Alaska și a Autorității de investiții din Kuweit (Kia).