Fondurile Vulture: „prădători sociali globali”

Fraza din ghilimele, care însoțește titlul acestui articol, a fost inventată de fostul președinte al Argentinei, Cristina Fernández de Kirchner. Și, într-adevăr, ei, argentinienii, știu despre asta.

Fondurile Vulture se află în sudul continentului din 2001. Un an în care o criză severă a forțat țara de Sud să stea în cea mai mare default din istoria economică recentă. Amânarea anulării obligațiilor sale de credit, în valoare de 100.000 de milioane de dolari.

Continuând cu proza aprinsă a Cristinei Fernández:”vulturii, sunt păsările care încep să zboare peste morți; fondurile vulturului, zboară peste țările îndatorate și în țările implicite”.

Acum, trebuie să ne aventurăm o definiție ceva mai tehnică, în ciuda sacrificării dramei cuvintelor fostului președinte al Argentinei.

Un fond vulture, este un fond de capital de risc, sau fond de investiții gratuit. Specializată în achiziționarea, pe piața secundară a datoriilor, unde obligațiunile sunt negociate, după ce acestea sunt acordate direct, de către emitent cumpărătorului. De preferință, deși ni se pare ciudat la început, din țări sau companii aflate în pragul incapacității de plată sau al falimentului.

Și de ce ar trebui să cumpere aceste drepturi de datorie, într-un scenariu negativ, pentru emitentul datoriei?

Având în vedere situația falimentului unei companii sau criza dintr-o țară, cei care dețin obligațiunile datoriilor lor vor fi disperați să le vândă. Astfel, aceștia ar putea accepta un preț cu mult sub valoarea nominală (prețul inițial atunci când acțiunile sau obligațiunile au fost emise pe piața primară).

Fondurile Vulture, ei vor fi în căutarea pentru aceste chilipiruri, și ei vor plăti cât mai puțin din această valoare nominală posibil. Și apoi, când va veni timpul și aici se va dezvălui corectitudinea calificării, vor cere plata întregii datorii și, dacă este necesar, vor depune plângeri legale. Realizarea de profituri considerabile, în cazul în care ajunge la sentințe în favoarea sa.

Este probabil cea mai sălbatică și mai calculată practică de pe piețele financiare. Și exemplifică utilizarea banilor, nu ca mijloc de investiții pentru crearea bogăției, ci ca instrument de putere și speculație. Bani care sunt reproduși, în mâinile celor care o dețin, chiar în detrimentul altora, indivizilor sau națiunilor întregi.

Este o operațiune financiară cenzurată de aproape toate agențiile internaționale, inclusiv Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială. Deoarece afectează programele de reducere a datoriilor, dintre țările cele mai vulnerabile din punct de vedere economic.

Vulturii, ca regulă de conduită, nu participă la procesele de renegociere a plăților. Și refuză orice acord cu debitorul, să-și restructureze obligațiile în ceea ce privește sumele și termenele. Păstrarea, prin această practică, a dreptului de a încasa întreaga datorie, în condițiile convenite inițial.

Numai obligațiunile emise cu o condiție cunoscută sub numele de clauze de acțiune colectivă (CAC), care necesită acorduri obligatorii între toți deținătorii de datorii, pot evita acest pericol din partea emitenților de obligațiuni. A fost, de altfel, cazul angajamentelor asumate și neîndeplinite de Argentina. În absența unui CAC, mulți creditori au blocat posibila refinanțare, ceea ce a dus la neîndeplinirea obligațiilor Gauchos.

Din cauza acestui comportament, fondurile vulture sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de „holdouts” (pentru a rezista). Deoarece nu participă la negocierile care pot avea loc, între debitor și alți creditori.

Deși cazul Argentinian este cel pe care îl folosim pentru a ilustra modul în care funcționează aceste firme de investiții, alte țări au fost ciugulite: Liberia, Zambia, Congo, Peru, Ecuador; pentru a menționa doar câteva. Dar este o greșeală să credem că nu se ascund, să se arunce asupra altor națiuni. Chiar și statele europene, care au suferit recent crize economice grave, cum ar fi Grecia și Spania, de exemplu.

Poate că fondurile vulture au participat deja la achiziționarea datoriei acestor țări, precum și a Venezuelei, în momentele lor cele mai dificile. Și, ei așteaptă doar momentul potrivit, pentru a solicita plata integrală a obligațiunilor. Indiferent de suma la care au fost răscumpărate obligațiunile de Stat din țările aflate în dificultate.

Sunt răbdători și au o mulțime de bani și timp, cele două resurse cele mai valoroase. Pariurile lor sunt pe termen lung, știu să aștepte momentul potrivit, ca orice pasăre de pradă.